Konečné výsledky ankety Sportovec roku 2008 regionu Svitavska

JEDNOTLIVCI – DOSPĚLÍ:

1. Bartoš Petr (motokros, Orion Racing Team Litomyšl) – V roce 2008 mistr Evropy v motokrosu třídy Open, 3. místo v MMČR třídy Open, člen stříbrného družstva Orion Team Litomyšl na MMČR v roce 2008.

2. Lešinger Michal (bezmotorové létání, Aeroklub Moravská Třebová) – V roce 2008 1. místo na plachtařském MČR regionů v bezmotorovém létání, 3. místo na plachtařském MČR, 1. místo na jarním poháru 2008 vše v klubové třídě.

3. Baar Pavel (lehká atletika, TJ Jiskra Litomyšl) – V roce 2008 třetí nejlepší desetibojař v ČR, reprezentant ČR v desetiboji, vítěz přeborů Pardubického kraje v desetiboji pro rok 2008.

4. Tobiášová Nikola (moderní sportovní karate, MSKA Polička) – V roce 2008 1. místo boje ženy absolutní Mezinárodní Easter Cup, 1. místo boje ženy senior – 60 kg. na otevřeném mistrovství Evropy v Itálii, 1. místo boje ženy absolutní mezinárodní mistrovství MSKA, 2. místo boje ženy senior +60kg otevřené mist. Evropy itálie, 2.místo boje ženy absolutní letní mez.turnaj MSKA, 3. místo boje ženy absolutní jarní turnaj MSKA, 3. místo boje ženy absolutní mez. Adria Cup Chorvatsko. Jedná se o mistryni světa v karate v kategorii seniorky -60 kg WKF a získala bronzovou medaili na MS v karate pro kluby. Tyto turnaje jsou pořádány jednou za dva roky. _

5. Kříž Jaroslav – Gažík Milan (sajdkárkros, Condor Tranzit TIR Team Březová n. S.) – V roce 20083. místo v celkovém hodnocení MMČR, 6. místo na ME družstev v sajdkárkrosu v Belgii, reprezentanti ČR.

JEDNOTLIVCI – DOROST:

1. Vlčková Zuzana (triatlon a duatlon, TT MiP Polička) – V roce 2008 v kategorii dorostenek se zúčastnila 6ti závodů ČP v triatlonu, z tohoto 5 vyhrála, stala se mistriní republiky a vyhrála ČP, dále vyhrála 2 závody ČP v duatlonu a rovněž se stala mistriní republiky a vítězkou ČP v duatlonu, je juniorskou reprezentantkou ČR, v závodě olympijských nadějí v Polsku obsadila 4 místo, na MS v duatlonu v Rimini obsadila 17. místo. V roce 2008 bezkonkurenčně vládla v ČR jak v triatlonu tak duatlonu.

2. Kolouch Lukáš (travní lyžování, TJ Slovan Moravská Třebová) – V roce 2008 zvítězil v celkové kvalifikaciSP-juniorů v lyžování na trávě, 7. místo ve SP mužů, 5. místo na juniorském MS ve slalomu, 8. místo v obřím slalomu na MS, 10. místo na juniorském MS v superkombinaci, vítěz celkové kvalifikace juniorů v ČP.

3. Nováková Julie (karate, Jiskra Litomyšl) – 1. místo na MR v karate pro rok 2008, soutěž kumite juniorek nad 59 kg.

4. Beneš David (lehká atletika, Atletika Polička) – V roce 2008v kategorii dorostenec je MR na dráze v trojskoku, 3. místo na MČR na dráze ve skoku dalekém, několikanásobný mistr kraje v hale i na dráze, reprezentant ČR.

5. Jůzová Lenka (karate, Karatedo Němčice) – 1. místo na MČR v karate-kumite do 54 kg A je v užším výběru do reprezentace ČR a je nominována na ME mládeže do Paříže, nejlepší dorostenka Pardubického kraje

JEDNOTLIVCI – ŽÁCI:

1. Pařilová Nikola (lehká atletika, TJ Slovan Moravská Třebová) – V roce 2008 1. místo na MČR ve skoku vysokém v kat. st. žákyň, reprezentantka ČR, vítězka mezinárodního trojutkání ve skoku vysokém, vítězka European kids athletics games ve skoku vysokém, krajská přebornice ve skoku vysokém a sedmiboji.

2. Šteffek Vojtěch (lehká atletika, TJ Slovan Moravská Třebová) – V roce 2008 1. místo na MČR v hodu oštěpem v kat. st. žáci, reprezentant ČR, 4. místo v mez. trojutkání v hodu oštěpem, 4. místo na European kids athletics games, krajský přeborník v hodu oštěpem.

3. Bartůněk David (lehká atletika, TJ Jiskra Litomyšl) – V roce 2008 2. místo na MČR staršího žactva v hodu diskem, reprezentant ČR, vítěz přeborů Pardubického kraje starších žáků v disku, kouli a devítiboká.

4. Doubek Martin (motokáry, Orion Kart Team Litomyšl) – MČR 2008 ve třídách ROK Junior a KF 3 , účastník světového finále v italském Lonatu, 2. místo na mezinárodních závodech v Macau v motokárách.

5. Vytlačilová Tereza (lehká atletika, Atletika Polička) – V roce 2008 2. místo na MČR ve víceboji ml. žákyň, 2. místo v celostátním finále Běžeckého poháru mládeže 2008, mistryně Moravy a Slezka na 800 m.2. místo na mistr. Moravy a Slezka ve skoku dalekém, 2. místo na European kids athletics games na 800 m.4. místo na stejných hrách ve skoku dalekém, vítězka Orlického běžeckého poháru v kat. ml. žákyně, nekolikanásobná krajská přebornice.

VETERÁNI:

Mgr. Novotný Vladimír (lehká atletika, TJ Jiskra Litomyšl) – V roce 2008 1. místo na MČR veteránů v hodu diskem a 1. místo na MČR veteránů v hodu kladivem.

Jiří Boštík (cyklistika, Cyklosport Stratílek Litomyšl) – V roce 2008 1. místo na MČR veteránů v sil. cyklistice v časovce, 1. místo na MČR veteránů v sil. závodě, 1. místo na MČR veteránů v časovce dvojic, vítěz Extraligy masters v kat. M-45, 15. místo na MS UCI, 8. místo na ME, 1. místo v lyžařském závodu Orlický maratón, 125 na Jizerské padesátce.

Petr Kovář (motokros, ORION Racing Team Litomyšl) – 2. místo MMČR v motokrosu ve třídě veterán, hl. pořadatel Orion cupu.

TRENÉŘI:

Andrle Radovan (moderní sportovní karate, MSKA Polička) – Je trenérem MSKA Polička, kde obsadil 3. místo v TopTen, jedná se o nejúspěšnější oddíl MSKA v ČR, pod jeho vedením získali žáci 4 medaile na otevřeném ME v karate, působí jako kouč na mezinárodních i domácích soutěžích, je česká jednička pro nejdůležitější turnaje, v roce 2008 jako kouč vedl úspěšnou českou výpravu na MS v karate pro kluby, kde získal 5 medailí a celkově obsadil 1. místo na turnaji.

Mačát Daniel (travní lyžování, TJ Slovan Moravská Třebová) – Od roku 1991 je šéftrenér reprezentace ČR, družstev juniorů, mužů i žen v travním lyžování. Čs. travní lyžaře dovedl k 10 titulům MS a k 35 zlatým z jun. MS, třikráte zvítězil v celkovém hodnocení SP družstev, v roce 2008 2. místo v hodnocení SPD, 7 zlatých medailí na jun. MS, trenérem Václava Mačáta vítěze celosvětového seriálu žák. poháru a Lukáše Koloucha vítěze SPJ.

Nováková Miloslava (lehká atletika, TJ Slovan Moravská Třebová) – Od roku 1975 trenérka oddílu atletiky TJ Slovan Moravská Třebová, její svěřenci získali v roce 2008 3. tituly MČR v kat. žactvo a jednu bronzovou medaili. Družstvo ml. žákyň obsadilo 2. místo v ČR a družstvo st. žákyň obsadilo 5. místo v Poháru rozhlasu.

HANDICAPOVANÍ:

Urban Pavel (běžecké lyžování, SK Vysočina Bystré) – 1. místo na MČR MP v běhu na lyžích 5 km volně v kat. B, 10. místo na 10 km, klasicky v kat. A.

MIMOŘÁDNÝ VÝKON:

Štěpánek Jiří (naturální kulturistika, Polička, Český svaz naturálního sportu se sídlem v Karlových Varech) – 1. místo na MČR, 3. místo na MS v Kanadě, 1. místo na MM Severní Ameriky.

ZVLÁŠTNÍ CENA REGIONÁLNÍHO SDRUŽENÍ SPORTŮ SVITAVY:

Qanto Cup 2008 a jeho pořadatelé – Pořadatelé fotbalového turnaje v malé kopané, který je největší v ČR s účastí 1509 hráčů, 26 rozhodčích, odehrálo se 500 utkání, padlo 1838 branek, účast 156 družstev z 84 měst a obcí.

KRAJÁNEK:

König Leopold (cyklisitka, PSK Whirlpool-Author Hradec Králové) – V současné době je členem PSK Whirpool-Author Hradec Králové, profesionální cyklista jediné české kontinentální stáje, řada startů v náročných jednorázových i etapových závodech po celé Evropě.

KOLEKTIVY – DOSPĚLÍ:

Orion Team Litomyšl motokros – 2. místo na MMČR družstev.

VPS Novabrik Polička sálová kopaná – Jedná se o dlouhodobě špičkové družstvo v sálové kopané, v sezoně 2007/2008 obsadilo 4. místo na finálovém turnaji celostátní ligy v sálové kopané.

TJ Svitavy volejbal ženy – Účastnice 2. ligy, sezona 2007/2008 5. místo, historicky nejlepší umístnění ženského volejbalového kolektivu v regionu Svitavy, sezona 2008/2009 5. místo po polovině soutěže.

KOLEKTIVY – DOROST:

Sokol Dolní Újezd volejbal juniorky – 1. místo v krajském přeboru, v roce 2008 postup do 1. ligy juniorek sk. F, v rámci okresu nemá toto družstvo řadu let žádnou konkurenci.

Atletika Polička junioři – 1. místo v přeboru Pardubického kraje, 1. místo v přeboru Královehradeckého kraje, postup do semifinále MČR družstev juniorů.

TJ Svitavy basketbal kadeti U16 – V sezoně 2007/2008 7. místo v lize kat. kadetů U 16, což je 2. nejvyšší soutěž v ČR.

KOLEKTIVY – ŽÁCI

TJ Slovan Moravská Třebová žáci atletický čtyřboj – 1. místo na MČR v atletickém čtyřboji

TJ Svitavy fotbal žáci – Účastníci republikové divize, obsadili 3. místo na celostátním finále Poháru předsedy ČMFS.

TJ Svitavy teamgym starší žákyně – 3. místo na MČR.

Zpět