Sportovec roku 2009 – výsledky

Jednotlivci – dospělí

1. Baar Pavel (atletika, TJ Jiskra Litomyšl). Reprezentant České republiky na evropském poháru vícebojařů v Zaragoze (desetiboj), reprezentant ČR na mezistátním čtyřutkání v halovém sedmiboji, nový osobní rekord v desetiboji 7615 bodů (druhý nejlepší výkon roku 2009 v ČR).
2. Štěpánek Jiří (naturální kulturistika, ORKA Polička). Finalista Natural Olympia v Austrálii (olympiáda naturálních kulturistů), třetí místo na Natural Universe v USA, vicemistr světa v naturální kulturistice v Kanadě, vicemistr Evropy a druhé místo ve světovém poháru v Itálii v naturální kulturistice.
3. Bartoš Petr (motokros, Orion Racing Team Litomyšl). Vicemistr Evropy 2009 ve třídě Open, mezinárodní vicemistr České republiky 2009 ve třídě MX3 Open.
4. Hájek Patrik (motokáry, Orion Kart Team Litomyšl). Druhé místo na ME v motokárách kategorie KZ2, první místo na MČR v motokárách kategorie KZ2, účastník WORLD CAP, kde obsadil 14. místo, jedná se o absolutní pořadí na světě v motokárách, vítěz ankety Zlatý volant ČR.
5. Tobiášová Nikola (moderní sportovní karate Polička, MSKA Polička). Zimní turnaj MSKA 1. místo forma Quinta a 1. místo boje ženy absolutní, VC Nymburka 1. místo kumite seniorky a 2. místo kumite seniorky OPEN, Wakizaši Cup 3. místo kumite seniorky, mezinárodní letní turnaj MSKA 2. místo forma Quinta a 2. místo boje ženy, podzimní turnaj MSKA 1. místo forma Quinta, 2. místo boje ženy absolutní a 5. místo kumite seniorky OPEN, akademické mistrovství ČR 3. místo kumite seniorky, Shotokan Cup 1. místo kumite seniorky, Ostrava Grand Prix 2. místo kumite seniorky OPEN, mezinárodní mistrovství MSKA 3. místo boje ženy.

Jednotlivci – dorost

1. Vlčková Zuzana (triatlon, TT MIP Polička). Třetí místo v ČP v triatlonu, první místo na MČR age group juniorky, 11. místo EP juniorky v Bledu, 47. místo ME juniorek Holten, 2. místo na mistrovství Slovenka.
2. Kabrhel Tomáš (triatlon, DTC Litomyšl). Druhé místo na MČR juniorů 2009, druhé místo MČR v aquatlonu, 2. místo v seriálu českého poháru v triatlonu, třikrát první místo v závodech ČP v triatlonu, první místo rakouský pohár v triatlonu.
3. Nováková Julie (karate, TJ Jiskra Litomyšl). Mistryně České republiky v kumite juniorek nad 59 kg, 6. – 8. místo na mistrovství Evropy v Paříži, účast na mistrovství světa.
4. Kolouch Lukáš (travní lyžování, TJ Slovan Moravská Třebová). Trojnásobný mistr ČR ve slalomu, obřím slalomu a superobřím slalomu, druhé místo v celkové kvalifikaci juniorů v ČP, osmé místo na MS mužů v superkombinaci, na MS juniorů ve slalomu a obřím slalomu, desáté místo v celkové klasifikaci světového poháru mezi muži.
5. Jůzová Lenka (karate, Karatedo Němčice). Mistryně ČR v kumite juniorek do 59 kg, první místo mistrovství východočeského kraje v kumite juniorek do 59 kg a druhé místo v kata, první místo VC Ústí nad Orlicí a VC Vamberka v kumite juniorek do 59 kg.

Jednotlivci – žactvo

1. Le Viet Milan (atletika, Atletika Polička). Mistr ČR v pětiboji mladších žáků, vítěz v dálce z olympiády dětí a mládeže 2009, třetí místo na 60 m z olympiády dětí a mládeže, druhé místo v dálce a třetí místo na 150 metrů na European Kids Athletics Games 2009, krajský přeborník v přespolním běhu a pětiboji.
2. Doubek Martin (motokáry, Orion Kart Team Litomyšl). Vítěz kvalifikace ME v motokárách, nejlepší jezdec ve své kategorii v ČR, vyhlášen jako nejúspěšnější reprezentant ČR v juniorské kategorii.
3. Vašáková Alena (sportovní gymnastika, TJ Svitavy). První místo v republikovém finále sportovní gymnastiky, první místo v krajské soutěži jednotlivců, členka družstva teamgym, které se umístnilo na druhém místě v republikovém finále soutěže Teamgym Junior I.
4. Pařilová Nikola (atletika, TJ Slovan Moravská Třebová). Halová mistryně republiky ve skoku vysokém starších žákyň, reprezentantka ČR, vítězka mezistátního trojutkání, vítězka European Kids Athletics Games ve skoku vysokém, krajská přebornice ve skoku vysokém.
5. Vytlačilová Tereza (atletika, Atletika Polička). Čtvrté místo v přespolním běhu na MČR, druhé místo v přespolním běhu na mistrovství Moravy a Slezka, páté místo na 800 metrů na olympiádě dětí a mládeže 2009, sedmé místo na 800 metrů na MČR, druhé místo na 300 metrů a v hodu oštěpem a třetí místo ve vrhu koulí na European Kids Athletics Games, krajská přebornice v přespolním běhu a v sedmiboji.

Kolektivy – dospělí

Basketbal Svitavy (basketbal muži). Druhé místo v konečném pořadí 2. ligy skupiny B.
HC Slovan Moravská Třebová (lední hokej muži). Přeborníci Pardubického kraje, finalisté krajské ligy mužů.
VPS Novabrik POLIČKA (sálová kopaná muži). První místo v celostátní lize v sálové kopané, právo účasti na poháru mistrů evropských zemí v roce 2010.

Kolektivy – dorost

TJ Sokol Dolní Újezd (volejbal juniorky). První místo v nadstavbové části 1. ligy skupině M.
TJ Svitavy (fotbal starší dorost). Vítězové krajského přeboru 2008/09, po podzimní části soutěže jsou opět na prvním místě.
TJ Svitavy (teamgym dorostenky). Třetí místo na mistrovství republiky, třetí místo v podzimním finále soutěže Teamgym Junior III.

Kolektivy – žactvo

1. HBC Svitavy (hokejbal starší žáci). Třetí místo v celostátním finále MČR.
TJ Slovan Moravská Třebová (atletika žákyně). Třetí místo v celostátní soutěži atletického čtyřboje, třetí místo v celostátní soutěži Poháru rozhlasu.
TJ Svitavy (teamgym mladší žákyně). Druhé místo v republikovém finále soutěže Teamgym Junior I.

Veteráni

Boštík Jiří (cyklistika, Cyklo Stratílek Litomyšl). Vítěz extraligy Masters, na mistrovství ČR veteránů dvakrát druhé místo, jednou třetí místo, jednou čtvrté místo.
Krátká Anna (atletika, TJ Svitavy). Třetí místo na MČR na 3000 metrů překážek, druhé místo v celoročním seriálu běžeckých závodů Iscarex Cup 2009.
Novotný Vladimír (atletika, Jiskra Litomyšl). Druhé místo na mistrovství Evropy v Asconě v hodu diskem, čtvrté místo na MS v Lahti ve vrhačském pětiboji, mistr ČR ve vrhačském pětiboji.

Trenéři

Červ Miloslav (atletika, Atletika Polička). Pracuje v čele poličské atletiky ve funkcích trenéra i předsedy 23 let. Mnoho jeho svěřenců přivezlo medaile z MR. V roce 2009 stál u stříbrných medailí družstva žáků v krajském finále družstev, vedl družstvo mladších žáků k titulu krajského přeborníka a družstvo dospělých dovedl ke 3. místu ve II. lize skupině C.
Sezemská Marcela (volejbal, TJ Svitavy). Dlouholetá trenérka volejbalu, v současné době trénuje oddíl žen TJ Svitavy se kterým dosahuje velmi dobré výsledky ve II. lize skupině C.
Šrotová Jana (gymnastika, TJ Svitavy). Od roku 1960 gymnastická trenérka, dlouhodobě dosahuje výborných výsledků, vychovala několik generací gymnastek. Její svěřenkyně dosáhly v roce 2009 významné úspěchy v krajských i republikových soutěžích.

Krajánek

Jílková Kristýna (florbal, Herbadent Tigers SJM). Odchovankyně FbK Svitavy, hráčka extraligy žen ve florbale, mistryně ČR 2008/2009, reprezentantka ČR – čtvrté místo na MS 2009.

Mimořádný výkon

Froněk Jan (motokros, Orion Racing Team Litomyšl). Účastník Rallye Dakar 2009, 5. místo v MMČR v motokrosu ve třídě Veteran.

Zvláštní cena Regionálního sdružení sportů Svitavy

Pořadatelé Běhu kolem poličských hradeb (Atletika Polička, školní sportovní klub ZŠ Masarykova Polička). V roce 2009 44. ročník, v roce 2009 celkem 27 kategorií, 320 účastníků, největší počet kategorii v ČR, specialita – závod rodinných dvojic.

Handicapovaní sportovci

Matura Vladimír (stolní tenis, SK Vysočina Bystré). První místo regionální turnaj v Novém Bydžově v kategorii do 30 let, první místo regionální turnaj MČR v Hradci Králové, první místo speciální olympiáda Dvůr Králové nad Labem, člen florbalového družstva a družstva přehazované

Zpět