Nejúspěšnější sportovec roku 2012 regionu Svitavska

JEDNOTLIVCI DOSPĚLÍ

1. místo

Martin MICHEK (motokros, Orion Litomyšl – RS Petrol Team). Vicemistr světa v motokrosu ve třídě MX3, vítěz Velkých cen Bulharska, Slovenska a Anglie, mezinárodní mistr ČR v motokrosu ve třídě MX3, s týmem Orionu Litomyšl obsadil druhé místo v mezinárodním mistrovství ČR družstev.

2. místo

Jakub PAULÍČEK (požární sport, SDH Široký Důl). Člen české reprezentace profesionálních hasičů, obsadil druhé místo na mistrovství světa profesionálních hasičů a druhé místo ve štafetě na mistrovství ČR, je vítězem českého poháru na 100 metrů překážek.

3. místo

Petr BARTOŠ (motokros, Orion Litomyšl – RS Petrol Team). Obsadil druhé místo v mezinárodním mistrovství ČR v motokrosu ve třídě MX3, třetí místo v mistrovství ČR třídy MX3 Českého svazu motocyklového sportu, osmé místo v mistrovství světa třídy MX3, s týmem Orionu Litomyšl obsadil druhé místo v mezinárodním mistrovství ČR družstev.

4. místo

Lukáš KOLOUCH (travní lyžování, Slovan Moravská Třebová). Ve své první sezoně mezi muži se probojoval mezi absolutní světovou špičku. Zvítězil v celkové klasifikaci nejvyšší domácí soutěže – českém poháru, stal se dvojnásobným vicemistrem ČR, v celkové klasifikaci světového poháru obsadil sedmé místo a rovněž sedmý byl ve finálovém závodu světového poháru v Rakousku.

5. místo

Tomáš KABRHEL (triatlon, DTC Litomyšl). Závodil první sezonu mezi dospělými, byl členem reprezentace ČR do 23 let, hostoval v týmu německé bundesligy VfL Haero Carbon Waiblingen, kde výbornými výkony pomohl družstvu v sedmému místu k soutěži, obsadil třetí místo v českém poháru v aquatlonu a druhé místo v kategorii do 23 let, patřil do Top 10 v českém poháru v triatlonu.

JEDNOTLIVCI DOROST

1. místo

Tereza VYTLAČILOVÁ (atletika, Atletika Polička). V roce 2012 opanovala atletické víceboje v České republice, když se stala mistryní ČR v sedmiboji dorostenek, v sedmiboji juniorek i v halovém pětiboji dorostenek. Kromě toho zvítězila na mistrovství ČR také v hodu oštěpem a ve vrhu koulí dorostenek. Připsala si i řadu dalších vynikajících umístění a výkonů na domácích i mezinárodních soutěžích. Hostovala v extraligovém družstvu Olymp Brno.

2. místo

Petr MATOUŠ (skate slalom, SK8 Polička). Zvítězil na všech závodech ve skate slalomu, na jejichž start se v roce 2012 postavil: v mistrovství světa, mistrovství Evropy, mistrovství ČR a v českém poháru. Čtyřikrát obsadil první místo v závodech českého poháru.

3. místo

Jan FRIŠ (atletika, Jiskra Litomyšl). Talentovaný běžec na středních a dlouhých tratích se stal mistrem ČR v kategorii dorostu na 2 km překážek, stříbrnou medaili přidal na trati 3 km. V halové sezoně obsadil druhé místo na halovém mistrovství ČR dorostu na 1500 m a 3 km.

4. místo

Michal ŠTĚPÁNEK (sportovní lezení, Horolezecký klub Polička). Mistr ČR a celkový vítěz českého poháru v lezení na rychlost v kategorii 18 – 19 let, vicemistr ČR a druhé místo v českém poháru v lezení na rychlost v kategorii mužů, třetí místo v českém poháru v lezení na obtížnost v kategorii 18 – 19 let.

5. místo

Veronika JANDOVÁ (karate, Jiskra Litomyšl). Mistryně ČR v kumite juniorek v kategorii nad 59 kg, třetí místo na evropském poháru v Bratislavě, třetí místo na Velké ceně Slovenska.

JEDNOTLIVCI ŽÁCI

1. místo

Vítek HROMÁDKO (skate slalom, SK8 Polička). Obsadil druhé místo na mistrovství světa a páté místo na mistrovství Evropy ve slalomu na skateboardu, zvítězil na mistrovství ČR i v celkovém hodnocení českého poháru, šestkrát zvítězil v závodech českého poháru.

2. místo

Martina KUCHAŘOVÁ (thaibox, Bonus Gym Moravská Třebová). Stříbrná medailistka z mistrovství světa v thaiboxu asociace W.P.K.A. Zvítězila na turnaji Arena Team X Cup K1 v Brně, vybojovala první místo v amatérské lize Muay Thai v Šumperku a na mezinárodním turnaji Christmas Cup v Mostě, vyhrála profesionální zápas na galavečeru v Ostravě.

3. místo

Iva KRAMÁŘOVÁ (atletika, TJ Svitavy) Na mistrovství ČR žactva v hodu diskem získala bronzovou medaili, od další ji ve vrhu koulí dělily na pátém místě dva centimetry. Díky osobnímu a oddílovému rekordu v kouli v hodnotě 12,04 m vybojovala druhé místo na mezinárodních závodech European Athletic Games v Brně.

4. místo

Adam STRÁNÍK (kickbox, Arena Vysočina Polička). Na mistrovství světa v kickboxu v řecké Soluni vybojoval ve své kategorii celkem pět medailí – třikrát druhé a dvakrát třetí místo v jednotlivých disciplínách.

5. místo

Václav MAČÁT (travní lyžování, Slovan Moravská Třebová). Patří mezi nejlepší české travní lyžaře v žákovské kategorii. Stal se dvojnásobným vicemistrem ČR a přidal jednu bronzovou medaili z mistrovství ČR, třetí místo obsadil v celkové klasifikaci českého poháru a čtvrté místo v konečném pořadí mezinárodního poháru FIS.

KOLEKTIVY DOSPĚLÍ

Qanto Tuři Svitavy (basketbal muži). Účastník nejvyšší české soutěže Mattoni NBL, v sezoně 2011/2012 se dokázal probojovat do předkola play off, kde vypadl smolně po vyrovnaném boji se slovenskými Levicemi a v soutěži celkově obsadil deváté místo.

VPS Novabrik Polička (sálový fotbal muži). Na finálovém turnaji celostátní ligy vybojoval první místo a stal se mistrem ČR. Reprezentoval český sálový fotbal na Evropském poháru UEFS v Bulharsku, odkud si přivezl třetí místo.

Orion Litomyšl – RS Petrol Team (motokros). Tým ve složení Martin Michek, Petr Bartoš, František Smola pod vedením manažera Petra Kováře vybojoval druhé místo na mezinárodním mistrovství ČR družstev.

KOLEKTIVY DOROST

TJ Štefanydes Polička (šachy dorost). Účastník dorostenecké šachové extraligy, v níž obsadil 11. místo a díky tomuto umístění se v soutěži udržel i pro další sezonu.

HC Slovan Moravská Třebová (lední hokej dorostenci). Atakoval nejvyšší příčky v krajské dorostenecké lize a v play off dokázal zvítězit v sérii o konečné třetí místo.

TJ Svitavy (fotbal starší dorostenci U19). Vítěz přeboru Pardubického kraje v sezoně 2011/2012 po stabilních a kvalitních výkonech v průběhu celé soutěže. Od podzimu je účastníkem české ligy U19.

KOLEKTIVY ŽÁCI

TJ Svitavy (volejbal starší žáci). Tým se zařadil mezi absolutní českou špičku ve své kategorii, když obsadil druhé místo v celkovém hodnocení dlouhodobé soutěže českého poháru a třetí místo na mistrovství ČR. Zvítězil v přeboru Pardubického kraje.

TJ Svitavy (fotbal starší žáci U15). Družstvo je účastníkem české žákovské ligy a v sezoně 2011/2012 obsadilo ve své skupině třetí místo v konkurenci předních českých klubů. Dále zvítězilo v Poháru předsedy Pardubického krajského fotbalového svazu.

HC Spartak Polička (lední hokej mladší žáci). V sezoně 2011/2012 se stali přeborníky Pardubického kraje a současně vítězi nadstavbové finálové skupiny ligy mladších žáků společné s krajem Vysočina, a to s bilancí 14 vítězství – 0 remíz – 0 porážek.

VETERÁNI

Jiří BOŠTÍK (cyklistika, Cyklo Stratílek Sport Klub Litomyšl). Na mistrovství ČR v cyklistice Masters vybojoval jedno první a tři třetí místa, reprezentoval na mistrovství Evropy (10. a 12. místo), zvítězil v celoroční soutěži Extraliga Masters a v seriálu Cykloman 2012.

František BROKEŠ (bowling, ABB Vidlatá Seč). Zvítězil na mistrovství ČR v bowlingu kategorie Amatér, zvítězil v přeboru východních Čech a Vysočiny v kategorii Amatér, obsadil druhé místo v turnajové sérii Prestige 2011/2012. Reprezentoval ČR na mistrovství Evropy.

Jitka HODÁŇOVÁ (cyklistika, SK Prima Polička). Vítězka českého poháru Masters v cyklokrosu, obsadila druhé místo na mistrovství ČR v cyklokrosu a čtvrté místo v seriálu závodů MTB Česká spořitelna Kolo pro život.

TRENÉŘI

Jaroslav KACÁLEK (atletika, Atletika Polička). Dlouholetý trenér poličského atletického oddílu se výrazně podílel na přípravě své všestranné svěřenkyně Terezy Vytlačilové, která získala v roce 2012 celkem pět titulů mistryně ČR v kategorii dorostenek a juniorek.

Daniel MAČÁT (travní lyžování, Slovan Moravská Třebová a reprezentace ČR). Potřetí v řadě vybojoval s českou reprezentací křišťálový glóbus na vítězství ve světovém poháru národů. Jeho svěřenci vybojovali šest medailí na juniorském mistrovství světa v Německu. Jako oddílový trenér TJ Slovan Moravská Třebová má podíl na zisku třinácti medailí z mistrovství ČR v roce 2012.

Marek MELUZÍN – Jiří KABELKA (volejbal, TJ Svitavy). Trenéři volejbalového družstva starších žáků, které se stalo postrachem pro nejsilnější české kluby a vybojovalo bronzovou medaili na mistrovství ČR a stříbro v celkovém hodnocení českého poháru. Na tyto úspěchy navazuje neméně kvalitními výkony také v probíhající sezoně 2012/2013.

HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC

Alois KEJDA (stolní tenis, SK DNZ Bystré). Od mládí se věnuje různým sportovním aktivitám (lyžování, atletika, cyklistika, fotbal) a zejména stolnímu tenisu, ve kterém dosahuje úspěšných výsledků. V minulém roce mimo jiné obsadil třetí místo ve velké konkurenci na mistrovství ČR a zvítězil ve dvouhře i ve čtyřhře na národním turnaji speciální olympiády.

KRAJÁNEK

Leopold KÖNIG (silniční cyklistika, Team NetApp). Odchovanec moravskotřebovské cyklistiky je v současné době členem německé profesionální stáje NetApp, kde patří k týmovým lídrům. V roce 2012 obsadil třetí místo v etapovém závodu Kolem Utahu, zvítězil v královské etapě závodu Kolem Británie a startoval na mistrovství světa. Patří mezi pět nejlepších cyklistů České republiky. Pouze nepříjemné zranění mu zabránilo v účasti na jednom z nejslavnějších závodů světa Giro d´Italia.

MIMOŘÁDNÝ SPORTOVNÍ VÝKON

Marek LANGHAMER (lední hokej, Medicine Hat Tigers/WHL). Odchovanec moravskotřebovského ledního hokeje působil v ligových týmech dorostu a juniorů HC Pardubice. Je dorosteneckým reprezentantem České republiky a v současné době sbírá zkušenosti v zámoří. V roce 2012 byl draftován do klubu NHL Phoenix Coyotes.

ZVLÁŠTNÍ CENA RSS SVITAVY

Grand Prix Matoušek – Závod míru nejmladších a jeho pořadatelé (TJ Cykloklub Jevíčko). Jedná se o jeden z nejvýznamnějších cyklistických etapových závodů kadetů v Evropě, na kterém v jeho bohaté historii startovala řada budoucích hvězd českého i mezinárodního pelotonu. Jeho 36. ročníku se v květnu roku 2012 zúčastnilo 110 závodníků ze sedmi zemí.

Zpět